Hoe werkt het internet?

De hele dag door, of af en toe eens snel iets bekijken: iedereen gebruikt het internet elke dag. Je stuurt berichten, deelt foto’s op Facebook of koopt je de nieuwste hebbedingetjes online. Maar heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoe het internet precies werkt? Wat is het internet nu eigenlijk precies?

Het internet moet je zien als een groot netwerk van computers, die onderling allemaal met elkaar verbonden zijn. De computers die deel uitmaken van dit netwerk noemen we servers. Hierop vind je dus informatie terug in de vorm van websites, programma’s en dergelijke. Elke bekende website die je maar kan bedenken heeft zijn eigen server of een deel van een server. Denk maar aan Facebook of Google. We spreken hier over “een server”, maar leuk om weten is dat Google bijvoorbeeld in totaal 900.000 servers heeft om alle informatie op te slaan.

Gebruik je thuis je smartphone, tablet of computer om verbinding te maken met het internet? Dan maak je verbinding met een server. In dit verhaal is jouw telefoon of computer een zogenaamde “client”. Vanop jouw toestel bekijk je dus als het ware de websites, zonder dat ze fysiek op jouw toestel staan.

Verbinding maken via het internet gebeurt altijd via een internetprovider. Je maakt bijvoorbeeld een filmpje en stuurt het naar een vriend. Hiervoor stuur je het via een programma zoals Messenger naar je internetprovider vooraleer het bij je vriend op zijn laptop of mobieltje verschijnt.

Een domein is je eigen stekje op het internet

Je vraagt je nu misschien af hoe je een website kan maken zodat mensen die kunnen bekijken. Om een website te maken en te beheren, moet je eerst een zogenaamd domein hebben. Een domein is jouw eigen stekje op het internet. Voluit heet een domein een “domeinnaam”. Deze naam maakt deel uit van het “Domain Name System” dat wereldwijd de naamgevingen en websites beheert. Vergelijk een domein letterlijk met een stukje grond dat jij hebt en waarop je een huis bouwt of vee laat grazen.

Hoe wordt een site nu geladen bij de gebruikers?

Gebruikers vinden jouw site en domein bijvoorbeeld via een zoekmachine zoals Google. Ze klikken vervolgens op de link, waarop ze via hun mobieltje stuk voor stuk de site te zien krijgen. Door op een link te klikken doen ze als het ware een aanvraag om een site te zien te krijgen.

Belangrijk om weten is dat je dus nooit rechtstreeks een verbinding met een server of en domein. Dit gebeurt steeds via een internetprovider. Een internetprovider is een organisatie die aan particulieren of bedrijven de technische mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot het internet. Dit kan dan bijvoorbeeld met een vaste verbinding met een kabel of via een draadloos wifinetwerk. Zo zie je maar wat er allemaal komt kijken bij het gebruiken van het internet!